Wie zijn de echte slechteriken en wie de goeden?

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban  - Wiebe Buddingh', J.K. Rowling

Deze vertaling was volgens mij zeer goed. Ik heb dit boek nu vier keer gelezen: drie keer in het Engels en eens in het Nederlands. Elke keer, heb ik meer bewondering voor hoe dit uitstekende boek in elkaar zit.

 

Er gebeuren zo veel kleine dingen door de roman die op een geven moment mag niet belangrijk lijken, maar later wel blijken te zijn. Elk klein plotpunt is zo keurig afgemaakt. Ik vind het zo bevredigend. Is er ooit een ander boek geweest dat al zijn verhaallijnen beter afmaakt?

 

Behalve dit, de personages en de Harry Potter-world ook zijn zo kleurrijk en fantasierijk, en het verhaal loopt snel. Ik vind het gemakkelijk om de hoofdpersonages aardig te vinden, en de slechteriken te haten.

 

Maar hoe goed zijn de 'goede' personages namelijk? Rowling maakt het wat interessanter voor de volwassenen die haar boeken lezen omdat bijna iedere karakter in deze boekenreeks bevat beide kanten, zowel goed en slecht. Dat geldt ook voor 'goeden' zoals Harry's ouders of Perkamentus, de hoofdmeester van Zweinstein, of Harry's lievelingsleraar, Remus Lupos. De lezer moet blijven raden aan welke de karakters eigenlijk staan. Dat is de echte rode draad die loopt door het hele reeks, en maakt het spannend en interessant.