Licht en donker in balans

De Cock en de wortel van het kwaad - A.C. Baantjer

Ik verrast me hoe leuk ik dit vond. Normaal gesproken, vind ik misdaadverhalen niets voor mij. De moorden hier waren wel gruwelijk, en dat is normaal het deel waarover ik niet ermee zo blij ben. Maar Baantje, de schrijver van dit boek, heeft een goede benadering.

 

Dit boek bevat veel humor, maar ook een serieuze erkenning dat het pijn doen aan andere mensen fout is. Dat klinkt soms vreemd, zelfs naïef, maar in mijn ervaring zo veel misdaadboeken lijken het te vergeten. Ze maken een spel van dood en misdaad, en ik kan ervan niet geniet.

 

De Cock, de hoofdpersonage van het boek, is eigenlijk niet zo'n aardig persoon. Hij heeft oud en cynisch geworden en geniet een beetje te veel met mensen mee te sollen. De jongere politieagent, Vledder, met wie hij werkt, geeft dus een belangrijke balans aan de boek. Volgens mij, was het slim gedaan.